Kom på en grej, just nu…

· Okategoriserade
Författare

slacker 2 Jag har funderat mycket på det här, den senaste tiden…

Som medelålders gubbe, utan barn, kan jag ändå se hur livet fungerar bland mina bekanta. Jag kan se vilka som curlat sina ungar till total oduglighet i det samhälle där vederbörande är tänkt att fungera. Mina bekanta har gjort sina barn till förlorare. I vissa fall till narkomaner och/eller kriminella. Säkert med med god vilja i botten, men ändå med ett slutresultat som bara stinker av destruktivitet.

Det märkliga är att döttrarna i familjerna har ett helt annat ”go”. De fixar ofta sina egna jobb och boenden, utan att vara beroende av föräldrarna, medan grabbarna  halsar mjölk direkt ur förpackningen hos Mamma, slänger upp fötterna på vardagsrumsbordet och blippar på sin smartphone. ”Öh, det finns ju inga jobb eller bostäder, öh”. Mamma får fixa det här…

Jag har snackat om en förlorad generation tidigare. Idag ser jag att jag har rätt. Jag ser grabbar som får en chans till ett jobb(via mamma), men som missköter jobbet å det grövsta. Mobilen är det viktigaste, även när man försöker producera något. Kaffekoppen i den ena handen och målarpenseln i den andra, är helt normalt för en söndercurlad generation. Det spelar liksom ingen roll. Mamma får ordna upp alltihop…

Jag ska inte ens berätta om vad min egen generation fick ta ansvar över. En sak är klar. INGEN hjälpte oss att skapa ett eget liv. Vi fick göra det själv.

Jag blir glad när jag ser polarnas döttrar fixa sitt eget liv. De gör vad jag själv gjorde för 35 år sedan. Stoltheten av att klara sig själv, utan hjälp av föräldrar eller dessas kontakter.

Jag blir bedrövad när jag ser polarnas söner…Jävla slackers som tror att allt ska serveras av Mamma. Jobb, bostad och mat. Lite tvätt också…

Jag tror faktiskt att den allmänna värnpliktens avskaffande har en stor del i dagens slackergrabbar. Att fungera i grupp, finns inte idag. Allt ska serveras. De flesta ser sig själva som en fantastisk och unik person, som borde kunna välja jobb genom att kasta pil på DNs sidor. Så är det inte, grabbar. Ni får ta det som ni själva har raggat upp och ni ska observera hur andra på jobbet arbetar. Ni ska inte låsa in er på toaletten i 45 minuter, med telefonen, och ni ska definitivt inte maska när arbetsledaren inte är där.

Arbetsledaren kan alla maskningsknep sedan långt innan ni var födda, grabbar…

Jag hyllar däremot tjejerna som kör sitt eget race. Ni är guld. Ni har en integritet som fattas hos grabbarna. Ni är inte bundna till Mamma längre. Ni skapar er egen tillvaro. Ert eget liv.

Jag bugar för er…

7 kommentarer

Comments RSS
 1. Toppen

  Ähhhm, jag som är i din ålder….. (Dessutom 3-barnspappa)Kan inte låta bli att påpeka att begreppet ” arbetsledare aka förman, inte finns längre. Du relaterar till dåtid.

  • LappRoffe

   Inom den bransch där jag är verksam idag, använder vi det begreppet. Om du inte förstår vad ordet betyder, så föreslår jag att du går tillbaka till dåtid du också. Eller kallar du en städerska för ”golvkosmetolog” bara för att det låter finare?

 2. generationxpunktse

  Håller med dig till fullo om värnplikten. Visst, tyckte man många gånger det var tufft eller rent av bara trist och långtråkigt. Dessutom, på tio yrkesverksamma befäl gick det en (1) riktig pärla som man såg upp till och som skulle kunna vara en livsmentor för många. Två, tre som var vettiga och övriga var antingen smånassar eller bara dumma spån som i verkliga livet hade så lite att säga till om, så när de väl fick minsta makt makt blev de maktfullkomliga småpåvar. Likväl, det var lärorikt, man lärde sig ansvar, att bita i och att jobba för gruppen. Snart kan man väl bara läsa om detta i historieböckerna, för dagens småglin lägger sig på rygg och grinar när något går emot dem…

  /PB9 – grupp- & vagnschef Centurion stridsvagnsbärgare

 3. Charles

  Varje generation har sågat sina barns generation. Så har det alltid varit och så kommer det att vara även i framtiden. Jag är övertygad om att de curlade, lata, illaluktande TV-spelsberoende slynglarna i de allra flesta fall kommer att bli goda medborgare i sinom tid. Och om 30 år kommer de att sitta och ondgöra sig över sina egna lata barn…

  • LappRoffe

   Jag tror att du har fel. Själv har jag aldrig kritiserat några andra än 90-talisterna. De som ingår i Internet/Smartphone- eran. Jag har heller inte kritiserat tjejerna av samma generation. Jag vet inte, men de kanske inte blir lika uppslukade av den nya tekniken. Däremot ser jag med fasa på en förlorad generation bland grabbarna. Att pyssla med allehanda nätdroger, bo hemma hos föräldrarna, samt att gnälla över bristen på jobb och bostäder, verkar vara en anledning de söker för att chilla med lite röka…Billigast att bo hemma. Morsan sköter tvätt och mat. Inga egna initiativ krävs längre. Mammorna påstår dessutom själva att det inte finns några jobb för deras fina pojkar. Döttrarna däremot, fixar sitt eget liv i de flesta fall. Det är åtminstone den erfarenheten jag själv har, utan att vara förälder. Jag kan bara referera till mina egna upplevelser inom bekantskapskretsen. Det är naturligtvis inget rikstäckande scenario som jag har papper på…

 4. Martin

  ”Ett land vars ungdom inte gör uppror är ett land som det är synd om!” Lundell för en jävla massa år sedan. Dagens unga gör inte uppror, de sitter och väntar på att bli ”upptäckta”, eller inte fan vet jag vad de väntar på. Jag skriver under på allt i ditt inlägg ovan Lapproffe. Det eländiga är att mina erfarenheter ”överträffar” dina, eller så är du mer diplomatisk än vad jag är!?
  Att förklara för en 24-årig ”man” att en arbetsplats inte fungerar som en slätstruken, profillös skola där alla får hur många chanser som helst. Att förmedla sanningen om att livet inte är rättvist, oavsett vad dina föräldrar lärt dig. Att mötas av ”argument” som: ”Jamen säg till honom också då”… Eller när man ställer den raka, självklara frågan: Vilket omdöme tror du jag kommer att ge dig när du i framtiden lämnar mig som referens, och får svaret: Det skiter väl jag i!? Mamma täcker väl upp, eller? Orkar inte utveckla det mer, så jävla deprimerande är det!
  Lysande undantag finns naturligtvis…
  Ok, arbetsledare finns inte längre!? Toppen, jag slänger in handduken och landar i morsans soffa!

  • LappRoffe

   Jag är kanske lite diplomatisk, eftersom jag vet att vissa mammor läser min blogg, ha ha. Just det där med ”arbetsledare” är lite kul, eftersom de flesta arbetsplatser har en ledningsgrupp till att börja med. På golvet finns ett antal arbetsledare, oavsett vad de kallas på pk-svenska idag. Att släppa iväg ett gäng slackers på en arbetsplats och tro att de är självgående, är så korkat att det inte finns. Lämnar du som arbetsledare jobbet för en stund, så kan du vara säker på att skitungen sitter på muggen i 45 min och blippar med sin smartphone.(Jodå, jag har tagit tid..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: