Mathörnan.

· Okategoriserade
Författare

Makaroner och köttfärssås.

Bild

En maträtt som man/jag aldrig kan ledsna på. Det är lika gott varje gång.

Finessen är att köttfärssåsen aldrig smakar likadant som tidigare. Det går helt enkelt inte att göra en identisk köttfärssås som tidigare såser. Det finns alltid en variabel, med kryddning och ingredienser, som aldrig kan kopieras till nästa gång.

Olika människor tillagar sin sås på sitt eget sätt och även om de har samma recept så smakar såsen annorlunda varje gång. Man kan bedöma människors personligheter, utefter hur de tillreder sin köttfärssås. Men det är oftast jävligt gott, oavsett om kocken är en komplett idiot i det vardagliga livet, eller en ganska kul ”hen”…

1973 gick jag i åttan. Jag minns en magisk onsdag. Vi hade hemkunskap på morgonen och gjorde köttfärssås och makaroner. Lunchen i matsalen var köttfärssås och makaroner. På eftermiddagen hade vi ett tillvalsämne som hette ”rolig och spännande mat”. Självklart lagade vi köttfärssås och makaroner. När jag kom hem hade morsan lagat köttfärssås och makaroner…

Jag har nog aldrig ätit så mycket på en dag som jag gjorde då. Skippade fotbollsträningen den kvällen. Det märkliga var att ingen köttfärssås var den andra lik. Det var bara makaronerna som smakade likadant, med en lätt varians av skolbespisningens överkokta, snigelaktiga pastaböjar…

Jag jobbar fortfarande på att skapa den optimala köttfärssåsen, men jag glömmer receptet hela tiden. Det blir olika varje gång. Alltid gott, men aldrig likadant som den tidigare.

Det är lite som svensk politik. Receptet ser skitbra ut på pappret, men smakar fan i slutänden. Köttfärssåsen smakar oftast ganska bra, om kocken vet vad han håller på med, men är han ute och cyklar så smakar det fan.

Samtliga kockar inom den svenska politiken anser att de har hittat receptet på den optimala köttfärssåsen, medan avsmakarna av densamma spottar ut skiten. Avsmakarna nöjer sig med att belöna den sås som smakade minst illa…

Nu förväntar ni er att jag ska dra några paralleller till svensk poker, eller hur?

Kommer inte på fråga. Jag ska micra mig lite köttfärssås och makaroner…

1 kommentar

Comments RSS
  1. Nisse

    Du skriver om mat, Glimne skriver om sina imponerande krigsinsatser i FN mundering! Under hans liv har han hunnit med ett och annat inklusive uppdrag som sergeant i FN-styrkorna. Hans dubbla FN-medaljer, med texten ”In the Service of Peace” på baksidorna, är något han är stolt över. Det är annat än att göra lumpen i Sverige. Gröna baskrarna släng er i väggen…….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: