Någon sans i Sverige?

· Okategoriserade
Författare

repmånad

Jag muckade från lumpen – 79, men torskade på en repmånad 10 år senare. Det var ganska kul…

Upp i helvitte skulle man vara. Nåt jävla köldhål utanför Karungi. Mitt i skogen och tält. Snö så in i helvete och dåligt med brännvin.

Första veckan gick ut på att planera för de två följande veckorna, då patrasket skulle göra ”sin” repmånad. Jag var alltså befäl över patrasket. Man fick återskola sig i sprängteknik, försåtsminering och helt vanlig vapenvård. Allt satt i ryggmärgen sen tio år tillbaka. Säga vad man vill om försvarsmaktens upprepande av simpla manövrar, men till slut sitter skiten där för resten av livet. Jag kan nog än idag ta isär och sätta ihop både AK-4 och K-pist i totalt mörker. Totalt mörker var det ja…

Första veckan var bara tråkig. Genomgångar följt av andra genomgångar. Jag noterade att det inte alls hade varit viktigt att vara på plats kl. 08.00 som det stod i papperna, för flertalet  av mina kollegor rasslade in mycket senare. Typ eftermiddag eller t.o.m. nästa dag. Det tog jag till mig inför kommande samling vecka två.

Sålunda klev Överfurir LappRoffe in i handlingarna vid 15-tiden på måndagen vecka två. Fick en jävla utskällning av nån med stjärna på axeln, men brydde mig inte ett dugg. Han var dessutom yngre än jag och att ta skit från snorisar har aldrig varit min bag. Jag hittade mitt skåp och bytte om till militär. Svårt bakfull var jag dessutom.

– Du får gå in till manskapet i DIN grupp, tältet där till höger, och avdela två man till att hjälpa trossen att diska kantiner! Verkställ!

Jo, tjena. Fan vad poppis man kommer att bli. Gubbarna har fått sköta sig själv hela dagen, eftersom chefen var bakis, och nu ska jag tvinga ut ett par sura bassar till att diska…

Jag klev in i tältet och presenterade mig:

– Hej. Det är jag som är er chef. Mitt första chefande går ut på att utse två man till att diska kantiner i trossen. Är det någon som är sugen?

– Men dra åt helvete för fan, var var DU i morse när vi slog upp tält och högg ved? hördes det från någon fet stockholmare.

– Jag var här hela förra veckan, medan NI fortfarande satt och glodde på Dallas och käkade chips. Nu söp jag till i helgen och blev lite försenad, men jag är inte ett sämre befäl än att jag tar på mig diskningen själv. Frid i tältet beväringar…

Jag knallade iväg mot skolan där trossen hade sitt läger. En grabb från tältet hängde på.

– Inte fan ska du behöva diska ensam, sa han. Du var ju schysst nog att inte beordra någon. Jag hjälper dig.

Av dialekten att döma var han från Stockholm. Det var ju numera min hemstad också. Minns inte vad han hette, men han halkade i trappan ner till källaren där vi skulle diska. Han satte sig på arslet och gnällde lite över att det hade dragit till vid ena skinkan.

– Okej, sa jag. Du vill ju inte vara här, eller hur? Du vill vara hemma med familjen? Dricka bärs och se på Dallas?

– Ja, men det är lugnt, jag fixar det här, svarade han.

– Vill du vara här, eller vill du INTE vara här? frågade jag skarpt.

– Klart jag vill hem, men vad fan kan DU göra åt den saken?

– Se och lär. Att du hängde med hit för att diska, kommer du att få betalt för nu.

Jag gick ner till trossgubbarna och förklarade att vi hade fått en skadad soldat som måste till sjukan. Ramlade illa i trappan, förklarade jag och nästan samtliga i trossen hade halkat i samma trappa, fick jag veta. Jag fick även veta att trossen kunde diska sina kantiner själva och att det viktigaste var att få den skadade till sjukan.

– Då så, sa jag till min skadade vän. Nu ska du och jag gå bort till Staben och DU ska gå illa som fan. Förstärk det lilla onda du har så intygar jag att du slog en frivolt nerför trappan och att det är ett herrans mirakel att du ens lever. Du hinner med nattåget från Boden till Stockholm redan ikväll.

– Tror du…?

– Bombsäkert!

Mycket riktigt blev min polare hemförlovad samma kväll. När jag klev in i tältet och förklarade läget för MINA beväringar, fick jag en helt annan status. Hjälper man Furiren så får man kanske åka hem. Inte hade någon av oss behövt diska heller…

Här började egentligen min riktiga repmånad.

Fortsättning följer inom kort…

 

3 kommentarer

Comments RSS
 1. Håkan

  Äntligen….

  • LappRoffe

   Visste väl att du skulle gilla den. Ska vi köra några till?

 2. Håkan

  Absolut!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: