Att vara idiot.

· Okategoriserade
Författare

målis

Det ansågs så. Att man var en idiot ifall man var handbollsmålvakt. Jag var idiot.

Det var helt fel analys från omvärlden, som aldrig ställt sig mellan stolparna i någon brutal div. 2-serie. Det var mycket värre att vara utespelare. Linjespringarna hade det mycket tuffare än målvakten. Skadorna uppkom klockrent bara på utespelarna. Jag minns inte ens att någon målvakt blev sjukskriven.

Visst gjorde det ont. De första träningarna inför säsongen, men sedan anpassade kroppen sig. Smärtan försvann och man kunde med lätthet ta ett kanonskott från StorMauritz med insidan av låret. Det enda målvakten behövde konfronteras med var en boll. Mjukare än ben och leder och inte alls lömsk. Det var en jävla boll.

Utespelarna fick tampas med pungslag, fotstamp, ryck i armar, njurslag och fan vet allt. Men jag såg aldrig någon ligga och kvida i smärtor, för att få domaren att visa ut någon. Jämför med fjollorna inom fotbollen…Där bärs man ut på bår för att någon kastat ett halvätet päron i magen på en spelare.

Inom fotbollen fejkar man skador. Vem minns inte fåntratten som fick en boll på knäet, tog sig åt huvudet, kastade sig en halvmeter upp i luften och grät som en småflicka. I VM. I fotbolls-VM.

Inom handbollen finns inte såna här fånerier. Skulle man följa fotbollsstandard, skulle bägge lagen ligga och vrida sig som daggmaskar efter varje smäll. Matcherna skulle ta tre dagar…

Fast en sak gillade jag inte…

Det var ett par utespelare i mitt eget lag som hade gett sig fan på att få målvakten skotträdd. Sin egen målvakt alltså. De sköt mig i skallen eller ansiktet så fort de fick möjlighet och flinade efteråt. Jag tyckte själv inte att ett sånt beteende var logiskt. Det gynnade ju inte laget på något sätt. Att skada sina egna är bara idiotiskt. Men det handlade naturligtvis om någon illa tajmad machogrej.

Men allt kan styras upp och efter några väl valda smällar i ansiktet och huvudet på ett par utespelare, naturligtvis utan vittnen i omklädningsrummet, så upphörde de här fasonerna. Det blev lite av: ”Varje gång du medvetet skjuter mig i skallen, kommer jag att nita dig i omklädningsrummet”.

Ordningen var återställd och ingen gnällde över lite näsblod.

En värld långt, långt ifrån fotbollens primadonnor…

6 kommentarer

Comments RSS
 1. LucyInTheSky

  Stor sanning. Vill bara lägga till att Fifa/UEFA hur enkelt som helst skulle kunna få bort filmningar om de ville men det vill de ju inte så därför ligger spelarna och vrider sig i gräset. Tyvärr är trenden inom Handbollen tråkig inom detta område. Vi får väl se om ”whiplash” huvudrörelserna, trots en näve i bröstet kommer öka framöver trots den kulturen som funnits under väldigt lång tid.

  • LappRoffe

   Har svårt att se att handbollslirarna skulle drabbas av samma fejkskador som fotbollskycklingarna. Men du har mer koll på den saken än jag, Lucy.

 2. LucyInTheSky

  Nja, att det ska gå så långt som det gjort i fotbollen är väl inte troligt. Dock är trenden tydlig. Då det numera är nolltolerans mot händer i ansiktet, så var det ju inte riktigt för bara 5 år sen så är det numera flertalet, som blir fler och fler, att rycka huvet bakåt vid en smäll i bröstet. Ofta svårt för domarna att se detta och leder ofta till att försvarsspelaren får två minuter. En av de viktigaste frågorna inom handbollen idag. Bara att stänga av spelare 3 matcher i efterhand direkt vid en sån situation så försvinner det på en halv säsong….

  • LappRoffe

   Har ingen koll på dagens handboll, men om det du säger är sant så är det tragiskt. Handboll har för mig alltid varit ett spel för hårdingar, utan filmare. Det gäller även damer, juniorer och snorisar. Jag har hört av en polare som har sina små döttrar på handbollsträning, att de verkligen får lära sig att inte gråta i onödan. ”Gjorde det ont?” ”Skit i det, du stoppade ett anfall, skitbra”. Mumma i mina öron.

   Jag kan förvisso tveka på händer i ansiktet och tummar i ögonen, men man ska fan inte fejka såna prylar.

 3. PJ


  Säkert den här fåntratten du tänker på. Rivaldo. Märkväl att linjemannen står en halvmeter bredvid och knappast kan ha missat att bollen INTE tog i ansiktet. Men likväl får turken syna det röda kortet. Okej att han skjuter bollen väl hårt mot hörnflaggan i stället för att rulla dit den, men den utvisningen är lätt bland de mest pinsamma man sett i VM-sammanhang. På samma gång skämde Rivaldo ut sig för en hel fotbollsvärld och när någon nämner hans namn är det den här filmningen man kommer ihåg, inte något snyggt mål eller några andra riktiga fotbollsmeriter. Snyggt arv, grabben!

  • LappRoffe

   Precis just den! Ha ha, vilken jävla mes. Skämmer ut sig för all framtid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: