Att döda.

· Okategoriserade
Författare

Det syns i ögonen. Tro inget annat.

Du kommer aldrig mer att kunna vara hemlig, ifall det finns någon i de sällskap du vistas, som sett dig i ögonen tidigare. Du kan dölja din historia för många människor, men när någon som vet, ser dig i ögonen…så vet du att denne vet…

 

Vad är en mördare? En som tagit livet av en annan människa?

Någon som släckt ett mänskligt liv oavsett omständigheter?

Ett förbannat komplext område att debattera i. Den saken är stenklar.

 

Jag har bekanta som har dödat människor. Det syns i deras ögon. Jag har träffat hundratals människor som dödat andra människor. Det syns i deras ögon också. Inte alltid, men ibland. I vissa lägen.

 

Vad är egentligen ett mord? Vad är egentligen ett dråp?  Vad är ”vållande till annans död”? Bara juridiska uttryck för att få ner straffsatsen?

 

Rent rättsligt har jag själv inte mördat ännu.  Men vad är ett mord?

Att ha ihjäl ett däggdjur som kallas människa, eller att ha ihjäl ett däggdjur som kallas en helvetes massa annat? Då kallas det jakt. Jakt är viktigt. Anser mördarna. Jägarna har alla argument som finns för deras eget lilla mördande. Det verkar behövas. Jägarna gör oss en tjänst. Vissa kommunanställda jägare mördar djur för våra skattepengar också. Men när någon har problem med grävlingar i husgrunden, så har inte kommunens mördare tid. Han sitter på pass för att pröva den nya bössan på nyfödda vildsvinsungar.

 

Jag har dödat. Fisk. Maskar. Flugor. Getingar. Mygg.

Jag sköt en Sädesärla med luftpistol när jag var femton. Det plågar mig än idag. Jag sköt en gräsand med hagelbössa när jag var trettio. Jag ville bara prova den där helautomatiska hagelsprutan från USA…Fågeljäveln dog. Avtryckaren brände av två skott. Hatade mig själv, men tog en Kosken till…

 

Det är lite märkligt med potentiella mördare. Själv skulle jag aldrig kunna skada ett djur med avsikt. Ju mer jag umgås med människor, desto mer uppskattar jag djur. Ingen av de djur jag träffat har försökt att döda mig.

Men jag skulle nog, utan att tveka, kunna skjuta skallen av ett hundratal människor, utan att ha dåligt samvete.

Det är som skillnad på däggdjur och däggdjur serru…

2 kommentarer

Comments RSS
  1. Helen

    Den enda av mina kompisar som jag vet dödat en människa, är en himla trevlig prick… Konstigt när man tänker på det.

    • LappRoffe

      Visst är det. Det blir ännu konstigare när man får reda på saken många år senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: