Skratta eller gråta?

· Okategoriserade
Författare

 

Ja, vad fan ska man göra? Jag har inte gråtit i varje fall. Visst har jag skrattat, men var skrattet egentligen något annat?

Det finns så mycket humor, varvat med tragedi , i Gubbens liv. Väljer man att se det från den tragiska sidan så försöker man glömma. Jag väljer att se det från den andra sidan. Den sidan som alltid hållit mig vid liv…

 

Det är egentligen hur kul som helst, hur en missbrukare fungerar. Han är totalt egotrippad och läser av omvärlden efter sitt eget godtycke. Folk som matar honom med hans eget missbruk är de hyvens killar man vänder sig till. Folk som ifrågasätter hans missbruk förkastas. Idioter.

 

Gubben fick problem med pumpen. Han gick till läkaren. Läkaren var vår tidigare grannpojke Ingemar, som själv hade trubbel med spriten…

Ingemar förklarade för Gubben att han hade TVÅ möjligheter. Antingen att sluta röka eller att sluta dricka. Gubben som rökt fyra paket North State utan filter, per dag, i decennier, valde att sluta röka. Ganska intressant.

– Cigaretterna kan jag vara utan, men en grogg måste man väl få ibland…

Han valde sitt andra missbruk, med en förklaring som riktade sig mot omvärlden. ”Se nu hur jävla duktig jag är och gnäll inte om jag tar en grogg.”

Att han slutade röka på studs var imponerande. Att han fortsatte att grogga varenda dag var väntat. Han överkompenserade t.o.m. ciggen med att kröka lite mer. Men han hade slutat att röka. Hurra hurra.

 

Han blev som en seriefigur. En sån som man skrattade åt med jämna mellanrum. En viss krydda i livet ändå. Kanske inte den där Farsan man såg upp till eller ville bli som, men en seriefigur som man kunde skratta åt. Ett mycket märkligt skratt. Lite Tysk humor sådär…garva åt folk som går sönder…

 

Men jävlar vad humor han bjöd på. Utan att veta om det själv.

Han hade kontokort. På Shell. Tio lök kredit. Körde inte bil längre utan köpte folköl. När personalen klippte hans kort låg han på tretton minus.

– Det ska nog inte vara mer här nu, sa föreståndaren.

– Dra åt helvete, ni har så jävla bråttom med betalningarna, svarade Gubben.

Jag konfronterade honom med det här och undrade varför han inte pröjsade sina räkningar. Kreditkort ska liksom betalas.

– Äh, den där jäveln, sa han och syftade på Shellmackens ägare…skiter väl i honom. Jag gick direkt till BP och fick tio tusen till…

 

Jag skulle kunna skriva en hel bok om Gubben.  Han ville att jag skulle anmäla honom till Guiness rekordbok för världens största blåmärke en gång. Han hade fyllramlat på muggen och lyckats riva ner hela toalettdörren också. Fantastisk människa. Blåmärket hade säkert fått pris.

– Jag har haft ett tungt täcke inatt, sa han och anklagade mig för att inte ha varit där. Han hade sovit under muggdörren alltså. Att jag bodde i Stocholm hörde inte hit. Jag borde ha varit där.

 

En annan gång ringde han och berättade att han var förlamad.

Det visade sig att han råkat fyllsova på sin ena arm så att den var bortdomnad. Järnet till sjukhus med Gubben och järnet hem till honom, eftersom han plötsligt mindes den där kvartingen han gömt i köket…

 

Ett tragiskt liv, men lite underhållande ändå för oss som ser på det från sidan. Eller är vi egentligen vid sidan? Vi är nog mitt i skiten, men låtsas som att vi inte har med det här att göra. Jag ser det varje dag. Gamla missbrukare som hyllar aktiva missbrukare. På något sätt är det en kanal in i det liv som deras kropp egentligen vill leva. DET är tragiskt. Inte att jag garvar åt en död gubbes tidigare tokerier, utan andra som triggar dagens missbrukare att öka takten…

 

Men min Gubbe slutade i varje fall att röka. Cigaretter.

Han började ju inte att röka brass förrän vid sextioett…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: