Bilder är ibland överflödiga.

· Okategoriserade
Författare

Jag var på tillfälligt besök i landsänden som danat mig. Telefonen hos damen jag bodde hos ringde. Jag förstår än idag inte hur han lyckades pejla in mig. Jag var ju officiellt inte ens där.

 

– Du måste komma hit! Jag kommer att dö snart…

– OK, jag är där om en halvtimme.

 

Jag trodde verkligen att farsan höll på att dö. Det lät så på hans röst och hans mångåriga tillstånd gjorde mig inte förvånad. Okej, om gubben ska dö nu, är det väl bra att jag finns till hands. Mycket praktiskt som ska skötas och någon måste ta itu med allt roddande runtikring en död människa…

 

Men han bluffade som vanligt.

Han skulle inte alls dö. Han var bara törstig. Han satt vid sitt köksbord med en halvliterssejdel i näven. Glaset var fyllt av en gulaktig sörja. Han tittade upp med sina rödsprängda hundögon. Ögon som såg ut att kunna ploppa ur skallen precis när som helst.

 

– Du måste åka och köpa öl åt mig, sa han. Min sista öl har jag spytt upp i glaset två gånger. Det jävligaste är att jag inte minns var jag gömt min ”knatting”. Du måste hitta den.

 

”Knatting” var en halva Absolut Rent Brännvin. Något som jag aldrig ens smakat på själv. Det billigaste. Mina föräldrar hade en märklig vana. Flaskor skulle aldrig synas på borden. De skulle gömmas undan bakom bordsben eller i konstiga lådor. På något sätt gjorde detta dem till ansvarstagande människor, istället för alkoholiserade fyllon, som de i själva verket var. Inga flaskor på bordet…

 

Farsan hade inte ens gömt sin ”knatting”.  Den stod där, mitt i bokhyllan. Fullt synlig för allt och alla. Men han kunde själv inte hitta den. Den var liksom gömd på ett alldeles för uppenbart ställe. Jag minns att jag blev lite konfunderad över den saken, men jag langade över flaskan till Farsan och drog iväg för att köpa lite mellanöl åt gubben.

När jag kom tillbaka var knattingen tom och gubben anklagade mig för att ha gömt hans sprit. Hur mycket jag än ville proppa på aset en smäll, så lät jag det vara. Det här var ingen människa längre. Det var ett monster som drack upp sina egna spyor. En otacksam jävla tyrann, som trots sina egna tillkortakommanden skulle försöka mästra MIG. Det gick inte.

 

Mina bekanta som tappat sina föräldrar, förstår inte min brist på sorg. ”Blod är tjockare än vatten” yrar de om, tillsammans med andra familjeklyschor…

 

Jag brukar svara på följande sätt:

”Ord sårar mer än fysisk misshandel”

”Har man varit med om båda delarna så finns ingen förlåtelse”

 

Blod är förvisso tjockare än vatten, men när det blandas ut i ett handfat så är det bara en rosa smörja.

”Smärta är bara en vekhet som lämnar kroppen.”  Ett underbart citat.

För vuxna. Kanske inte för småungar…

 

 

2 kommentarer

Comments RSS
  1. David L

    Det är helt otroligt vad bra du skriver, Roffe. Gripande, intressant, hemskt, faschinerande och överväldigande på samma gång. Jag gillade din pokerblogg skarpt men den här är hästlängder bättre. Jag säger som alla andra: skriv en bok för h-vete. Jag kommer vara den första som köper den.

  2. Ingela

    Jag håller med David, otroligt intressant läsning. Jag smygkikar in i en helt ny värld, känns det som, mycket som jag tänker, men aldrig skulle uttala högt, och en hel del jag inte ens skulle tänka. Men det utesluter inte nöjet av att få en ärligt glimt om hur en annan människa tänker. Och detta med ärlighet? Har det inte blivit en bristvara? Jag menar inte folk som hatar på internet och uppför sig för att de är anonyma, utan tar sig tid att sortera sina åsikter och vända på dem ett par varv. Det respekterar jag mer än alla gilla-jasägare med smileys, som i nästa sekund håller med en med diametralt annan åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: