”Våld kan aldrig försvaras.”

· Okategoriserade
Författare

Internetgenerationens mest korkade ståndpunkt. Tillsammans med:

”Våld föder våld”

”Där orden tar slut, tar nävarna vid”

etc.etc.

Fullständig bullshit. Det mesta kan lösas (och löses) med våld.

Fast först måste man bena ut vad ”våld” egentligen betyder. Internetgenerationen(IG), anser att våld = en smäll på käften. Förvisso rätt och ofta befogat, men i uttrycket ”våld” ryms allt mellan atombomber och ett fasthållande av en treåring.

IG anser förmodligen att WWII hade kunnat lösas på annat sätt, ifall det hade funnits nätforum, bloggar, twitter och Facebook.

Då hade nog Churchill och Eisenhower kunnat stoppa Hitler med sedvanlig taktik som används på nätet. Citera Hitler tal, bena ut allt och svara sedan med egna kommentarer om detta. Bygg halmgubbar tills grödan väller ut genom öronen, förklara att gubben är ”ägd” och triumfera över att debatten är vunnen. Hur enkelt som helst.

Eller gör som de flesta andra.

Det är nog bäst så…

Att som sexåring ha börjat skolan med sjuåringarna, var det första jag fick lära mig – en rak höger. Instruerad av föräldrarna, eftersom jag var liten till växten och säkert skulle hamna i problem. De hade helt rätt.

– Sikta mot näsan och slå allt vad du orkar, var hemundervisningen jag fick innan skolan började. Läsa och skriva kunde jag redan.

Dag två i första klass, blev jag tvungen att praktisera det jag lärt mig, då klassens vildaste unge skulle spöa mig. Av ingen annan anledning än att jag var minst och yngst. Det fungerade klockrent. Grabben blödde näsblod som satan och kutade till fröken och skvallrade. Jag fick naturligtvis en anmärkning att ta med hem, samt lite kvarsittning. Jag fick dock beröm hemma för anmärkningen. Den andra grabben försökte aldrig mobba någon annan heller, efter detta. Vi följdes åt genom hela skolgången och han blev en av mina bästa vänner. En av få jag fortfarande har kontakt med från den tiden. Våld kan vara bra.

Den som läst tidigare inlägg måste ju hålla med om att onödigt våld, ibland bara kan stoppas med nödvändigt våld.

Hela Polisens verksamhet går ut på just detta.

Ibland finns det liksom inte tid eller möjlighet att citera och debattera.

Man har inte tid eller möjighet att känna sig kränkt, personligt påhoppad eler upprörd över könsord. Man måste ta till våld, helt enkelt. Om det gör mig till en ”våldsförespråkare” i IGs ögon, så fine. Hellre det än att tro att livet handlar om en skärm med bokstäver på.

Jag har själv utövat våld fler gånger än jag kan minnas. Aldrig onödigt våld(enligt mina egna referensramar) och aldrig våld mot kvinnor eller barn. Alltså i vuxen ålder.

Jag har varit avlönad av olika arbetsgivare för att utöva våld och det har alltid varit högst nödvändigt. Jag har själv utsatts för våld, även det fler gånger än jag kan minnas, men jag har aldrig känt mig kränkt över den saken. Ärren finns kvar som en påminnelse om livet jag levt och smärtan kändes aldrig för stunden. Adrenalinpåslaget var för stort.

Men visst har jag kvar lite märkliga egenheter från den tiden.

Jag studerar alltid händerna på okända män jag träffar. Det kan vara på krogen, vid pokerborden eller på privata fester. Jag försöker dessutom klura ut vem som har dåligt ölsinne och kan komma att balla ur senare.

Men det är händerna som är intressanta.

Har de broskbildningar på lillfingerknogen och ringfingerknogen, så vet de hur man använder nävarna. Man får också veta ifall de är höger- eller vänsterhänta, vilket kan vara bra att hålla i minnet ifall en situation uppstår. Vidare kan man ta reda på vilka som har relativt nyopererade knän eller liknande och kartlägga en potentiell fiende på det viset…

Sjukt? Absolut, tycker IG.

Men IG har inte varit med när sådan kunskap lett till att man fortfarande lever. IG har inte mött en paranoid finne med filerarkniv på pendeltåget. IG har haft fullt upp med att känna sig påhoppad och kränkt på nätet.

IG använder sina bokstäver istället. Han känner sig stor och mäktig och anser sig stå över de flesta. Han äger. Han uppmanar alla illitterata bonnjävlar att göra om och göra rätt. Han undrar om bonnjäveln finns på riktigt och gråter floder om någon benämner honom med könsord.

Själv studerar jag nävar. Det är MIN fetisch…

3 kommentarer

Comments RSS
 1. tjockis

  word

 2. Dan Glimne

  Håller med dig helt, Roffe — dessvärre fungerar livet så att man motvilligt måste kunna utöva våld i enstaka situationer, och med kort varsel; inte minst en sommar som ”utkastare” på nattklubben i Tylösand lärde mig det. Och jag är glad att jag förberedde min dotter på samma sak under hennes uppväxt; inte bara ledde det till att hon tagit medalj i nordiska juniormästerskapen i karate, utan också till att den kille som hoppade fram ur buskarna en kväll och attackerade henne när hon var på hemväg från bion, fick en resolut lektion i hur man reder upp trängda lägen. Undrar fortfarande om hans ballar återhämtat sig så här några år senare… /Dan G

  • LappRoffe

   Jag blev mest upprörd över att du nämnde könsdelar i din kommentar, men det får gå för den här gången…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: